Publikováno pomocí Dokumentů Google
Kritéria PZ pro 8leté gymnázium.docx
Automatická aktualizace po každých 5 minutách

 Gymnázium Jana Keplera, Parléřova 2, Praha 6, 169 00 (dále jen jako „škola“)

Kritéria pro obor vzdělání Gymnázium (kód oboru: 79-41-K/81), forma denní

Počet přijímaných uchazečů[1] do oboru  vzdělání: max. 30 žáků

Ředitel školy vyhlašuje následující kritéria přijímacího řízení:

a)         Výsledky jednotných přijímacích zkoušek

Hodnocení jednotné přijímací zkoušky obdrží škola od Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) a tvoří 62,5 % z celkového hodnocení:

matematika – max. 50 bodů
český jazyk – max.
50 bodů (za jednotnou přijímací zkoušku tak lze získat až 100 bodů).

Forma, obsah a rozsah zkoušky je stanoven § 13 vyhlášky 422/2023 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři.

Ředitel tímto stanovuje hranici úspěšnosti, kdy při zisku 25 a méně bodů z kteréhokoliv testu (tj. z českého jazyka nebo matematiky) nesplnil uchazeč hranici úspěšnosti a nebude přijat ke studiu.

b)         Výsledky školní přijímací zkoušky

Škola informuje uchazeče, že ředitel v přijímacím řízení pro obor stanovil školní přijímací zkoušku v následujících 2 termínech konání: 8. 4. 2024 a 9. 4. 2024.

 

Forma školní přijímací zkoušky je písemný test obecných studijních předpokladů (dále jen OSP), který má dvě části: kvantitativní a verbální. Každá z těchto částí je hodnocena 30 body, tedy celkem je možné ve školní přijímací zkoušce získat 60 bodů.

Kvantitativní část testu OSP sestává z 6 až 9 dílčích úkolů vztahujících se k různým tématům. Tyto úkoly mají formu jak uzavřených, tak úzce i široce otevřených otázek a jsou hodnoceny od 1 do 5 bodů v závislosti na jejich obtížnosti a komplexitě. Obsahem a rozsahem učiva se stanovuje vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Verbální část testu OSP tvoří dvě na sebe navazující části: 1. čtenářskou gramotnost testujeme formou uzavřených i otevřených otázek a úkolů (za 1 až 3 body), navazujících na četbu (ne)uměleckého/ých textu/ů, 2. napsání vlastního textu podle zadaných kritérií  tento komplexní úkol stanovujeme jako prioritní a podle povahy konkrétního zadání rozdělujeme 20 bodů:  hodnotíme kreativitu v rámci daných kritérií, kohezi i koherenci textu a syntaktické, lexikální, morfologické a pravopisné kompetence uchazeče. Obsahem a rozsahem učiva se stanovuje vzdělávací oblast Český jazyka a literatura Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Ředitel tímto stanovuje hranici úspěšnosti, kdy při zisku 8 a méně bodů z kterékoliv části testu školní přijímací zkoušky (tj. z verbální nebo kvantitativní části) nesplnil uchazeč hranici úspěšnosti a nebude přijat ke studiu.

 

Způsob hodnocení splnění kritérií přijímacího řízení a dílčí kritéria

Bodové výsledky dle výše uvedených kritérií budou sečteny a uchazeči budou seřazeni od nejvyššího bodového zisku (nejlepší) po nejnižší (nejhorší).

V případě rovnosti bodů více uchazečů se rozhoduje o pořadí uchazečů (kdy pořadí dílčích kritérií je dle jejich významu, tj. při dosažení první rozdílné hodnoty dochází k stanovení pořadí) dle:

a)         lepšího výsledku školní části přijímací zkoušky (součtu bodů z obou dílčích částí zkoušky, tj. kvantitativní a verbální),

b)         lepšího výsledku u prioritní úlohy (produkce strukturovaného textu dle zadaných kritérií) ve verbální části ve školní přijímací zkoušky,

c)         lepšího výsledku u prioritní úlohy (v textu bude označena jako prioritní úloha)  kvantitativní části přijímací zkoušky,  

d)         lepšího výsledku zkoušky z matematiky v jednotné přijímací zkoušce,

e)         lepšího výsledku zkoušky z českého jazyka v jednotné přijímací zkoušce,

f)          pokud výše uvedená rozřazovací kritéria jednoznačné pořadí nestanoví, tak bude přistoupeno k losu, kdy losování bude veřejné, informace o něm bude zveřejněna na stránkách školy a zákonní zástupci účastníků řízení, o jejichž pořadí bude rozhodováno, budou pozvání s předstihem alespoň 12 hodin e-mailem.

Informace o podmínkách zdravotní způsobilosti ke vzdělávání

K danému oboru není nutné doložit zdravotní způsobilost ke vzdělávání.

Přijímání osob, které získaly předchozí vzdělání ve škole mimo území ČR

Škola bude postupovat podle § 20 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a vyhl. č. 422/2023 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání. Uchazeči s předchozím vzděláním v zahraničí, kteří podávají přihlášku k přijímacímu řízení, do přihlášky uvedou kontaktní adresu v ČR. K přihlášce přikládají překlad vysvědčení z ekvivalentu 8. ročníku a poloviny 9. ročníku základní školy.

Uchazečům, kteří nejsou státními občany České republiky a získali předchozí vzdělání v zahraniční škole, se při přijímacím řízení na jejich žádost promíjí jednotná přijímací zkouška z českého jazyka   (§ 20 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb.). O prominutí přijímací zkoušky z českého jazyka uchazeč žádá písemně spolu s přihláškou. Znalost českého jazyka, která je nezbytná pro vzdělávání ve výše uvedeném  oboru vzdělání škola ověří u těchto uchazečů rozhovorem. Rozhovorem se zjišťuje schopnost uchazeče používat základní mluvnické a lexikální struktury v českém jazyce.

Ověření znalosti českého jazyka rozhovorem proběhne před tříčlennou komisí následovně:

Uchazeč vede s pedagogickým pracovníkem školy rozhovor, který svým obsahem vychází z tématu dosavadního vzdělávání a zájmů uchazeče, součástí rozhovoru je napsání a přečtení několika vět nebo krátkého textu v českém jazyce a diskuze nad textem. Uchazeč může získat maximálně 10 bodů, pro úspěšný rozhovor je stanovena hranice 5 bodů (včetně).

Výsledkem rozhovoru je souhlasné či nesouhlasné stanovisko komise ke schopnosti uchazeče studovat daný obor vzdělání. V případě nesouhlasného stanoviska uchazeč nesplnil podmínku pro přijetí ke vzdělávání a nebude přijat. Uchazeč se souhlasným stanoviskem bude zařazen do redukovaného pořadí dle § 26 vyhlášky č. 422/2023 Sb., body získané při pohovoru se nepoužijí k stanovení pořadí. Uchazeč s nesouhlasným stanoviskem je neúspěšným uchazečem a nebude zařazen do výsledného pořadí.

 

Přijímání cizinců s dočasnou ochranou (dle zákona Lex Ukrajina)

Škola bude postupovat podle opatření obecné povahy MŠMT k přijímacímu řízení pro školní rok 2024/2025 č.j. MŠMT-26560/2023-1 ze dne 31. 10. 2023 a podle zákona č. 67/2022 Sb., o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů.

Při přijímacím řízení se cizincům s dočasnou ochranou na žádost promíjí jednotná přijímací zkouška z českého jazyka. Znalost českého jazyka se ověří rozhovorem (viz bod Přijímání uchazečů o studium s předchozím vzděláním v zahraničí). Uchazeč společně s žádostí doloží, že je cizincem dle § 1 odst. 1 Lex Ukrajina.

Na základě žádosti připojené k přihlášce má uchazeč právo konat písemný test jednotné přijímací zkoušky ze vzdělávacího oboru Matematika a její aplikace v ukrajinském jazyce.

Vysvědčení z předchozího vzdělávání lze nahradit čestným prohlášením, pokud vysvědčení uchazeč nemůže předložit.

Školní přijímací zkouška bude zadána v českém jazyce. Škola umožní na žádost zadání školní přijímací zkoušky v ukrajinském jazyce, žádost přiložte k přihlášce.

Oznámení o ukončení dokazování s poučením o možnosti seznámit se s podklady pro vydání rozhodnutí (podle § 36 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů)

V řízení zahájeném podáním žádosti o přijetí sdělujeme, že dne 9. 5. 2024 v 23:59 bude ukončeno shromažďování podkladů pro vydání rozhodnutí a v souladu s § 36 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“), uchazeči a jejich zákonní zástupci mají možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí před jeho vydáním.

S kompletním spisem je možné se seznámit dne 14. 5. 2024 v čase od 10:00 do 15:00. Pokud budete chtít do spisu nahlédnout, je to možné v kanceláři hospodářky školy na adrese Parléřova 2, Praha 6, 169 00. Termín případné návštěvy si je nutné předem domluvit na telefonním čísle 233 352 546, pokud byste se nedovolali, pak na emailu gjk@gjk.cz.

Seznámení se s podklady pro vydání rozhodnutí a vyjádření se k nim je Vaším právem, nikoliv povinností. Po uplynutí tohoto termínu bude ve věci vydáno rozhodnutí, které Vám bude v souladu s § 72 správního řádu řádně oznámeno.

Upozorňujeme, že účastník řízení nebo jeho zástupce je povinen v souladu s ustanovením § 36 odst. 5 správního řádu, předložit na výzvu oprávněné úřední osoby průkaz totožnosti, což je doklad, který je veřejnou listinou, v němž je uvedeno jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu a z něhož je patrná i podoba.

Ředitel školy

Mgr. Karel Žďárek, PhD.

30. 1. 2024


[1] Uvedené pojmy v těchto kritériích, jako např. uchazeč, účastník řízení či jiná osoba, označují v textu jak muže, tak i ženu, jakož i jiné.