Církevní gymnázium Plzeň - Oficiální stránka
about 2 weeks ago

Ve dnech 12. až 19. 4. 2024 se část naší školy vydala na cestu do Skotska. Dostali jsme příležitost na chvíli nechat všechny testy a učení v Česku, a tak jsme toho bez váhání využili. Mezi místa, která jsme navštívili, patří Linlithgow, Stirling castle, nebo Rosslyn Chapel.
Cestou do Skotska jsme se zastavili i v Nizozemsku, kde jsme měli možnost občerstvit se na trzích a projít si město Naarden. Po noční plavbě na trajektu (kterou překvapivě všichni zvládli jen s menšími po...tížemi) nás očekávalo vřelé přivítání od rodin. Někteří v rodinách mluvili hodně, jiní skoro vůbec. I přes to se většině na konci zájezdu podařilo navázat mezi sebou přátelský vztah.
Nejezdili jsme jen po historických památkách, ale i po těch přírodních. Mnozí z nás by v místní krajině byli schopní strávit i několik dní a pořád bychom se nenudili díky nádherným scenériím. Dokonce jsme se podívali i k jezeru Loch Ness. Bohužel (nebo spíš bohudík) z nás nikdo bájnou nestvůru nespatřil. I tohle je ale vzpomínka a vzpomínky jsou to nejdůležitější, co si z těchto výletů odnášíme.

See more
Církevní gymnázium Plzeň - Oficiální stránka
about 2 weeks ago

Dne 5. 4. 2024 proběhlo letošní finále Plzeňské šachové ligy, což je tradiční šachový turnaj jednotlivců pořádaný již řadu let na Fakultě aplikovaných věd ZČU. Do finálové šestice se letos probojovala hned trojice studentů CG Plzeň ve složení Jakub Ježek (III.A),Jan Křivka (III.B.) a Matěj Křivka (I.A). Kromě vítězství Jakuba Ježka v individuálním hodnocení se navíc této trojici podařilo získat pro CG Plzeň i putovní týmový pohár pro nejúspěšnější školu, který již navždy bude... zdobit vybroušený název našeho gymnázia.
V pátek 22. 3. 2024 se uskutečnil Krajský přebor škol 2024 v Plzeňském kraji, kterého se zúčastnilo celkem 163 šachistů ze 36 družstev. CG Plzeň bylo zastoupeno v kategorii 2. stupeň základních škol pětičlenným týmem tvořeným Vítem Broučkem (IV.A), Jakubem Ježkem (III.A), Janem Křivkou (III.B.), Vítem Šneberkem (II.B) a Matějem Křivkou (I.A). Bojovali jsme jako lvi a sahali po prvním místě, které nám nakonec uteklo jen o vlásek. Náš tým dosáhl stejného bodového hodnocení jako vítězné Gymnázium Klatovy, teprve třetí pomocné hodnocení nás odsunulo na konečnou druhou pozici. Tým CG Plzeň se tak kvalifikoval do finále Mistrovství České republiky školních týmů v šachu 2024, které se bude letos konat ve Zlíně v termínu 24. – 26. 6. 2024. Nezapomeňte nám držet palce!

See more
Církevní gymnázium Plzeň - Oficiální stránka
about 2 weeks ago

Žáci tercií se od 14. do 19. dubna vypravili do Anglie! Přes den prozkoumávali každý jednotlivý kámen Stonehenge, zákoutí Londýna, Oxfordu a Winchesteru a z výšky shlédli na Portsmouth a Brighton, své večery pak trávili v hostitelských rodinách. A co se na této exkurzi mimo jiné dozvěděli? Především, že naše nejvyšší hodnoty by měly být láska, mír a jednota (což se kupodivu dozvěděli od pochybného človíčka v Brightonu). Dále, že nadužívat slovíčko „pakliže“ rozhodně není na š...kodu, zvlášť jste-li paní průvodkyně. A pochopitelně také to, že racci jsou hladoví barbaři, v jejichž přítomnosti není radno na jídlo byť jen pomyslet. Tercie zkrátka navštívili jiný svět, kde se jezdí vlevo, kde stále vládnou králové či královny, a který je nasáklý deštěm stejně jako duchem Shakespeara a Harryho Pottera. A nejdůležitější rada na konec: vždy je čas na thé (a octové brambůrky).

See more
Církevní gymnázium Plzeň - Oficiální stránka
about 2 weeks ago

Od 3. do 12. dubna se studenti z ročníků tercie až septima zúčastnili výměnného pobytu s francouzským gymnáziem St. Paul-Bourdon-Blanc. Naše cesta byla zahájena na zámku Vaux-le-Vicomte, na kterém se natáčel film z roku 1998 Muž se železnou maskou. Následujícího dne jsme navštívili muzeum parfémů na zámku Chamerolles a světoznámou katedrálu v Chartres, kde se nachází cenná relikvie, šaty Panny Marie. Po víkendu v rodinách byl zahájen šestý ročník Forum International (Mezináro...dního fóra) s hlavním tématem olympijských her. Sešly se zde delegace ze čtyř států: Francie, Německa, Španělska a České republiky, jejíž barvy jsme hájili my. Dopoledne následujícího dne bylo věnováno přípravě jídla typické pro každý ze zúčastněných států a odpoledne jsme soutěžili ve čtyřech různých sportovních disciplínách, mezi něž patřil i závod na kajacích na Loiře. Středa byla věnována cestování, navštívili jsme zámek Leonarda da Vinci Clos de Lucé a zámek Chenonceau, což je druhý nejvíce navštěvovaný zámek Francie po zámku ve Versailles. Poslední den jsme trávili na gymnáziu, kde probíhaly různé soutěže, například Handi házená (házená pro handicapované) a kulturní aktivity. Večer jsme se bohužel museli rozloučit a odjet zpět do České republiky.
https://eu.zonerama.com/cgplzen/Album/11368516

See more
Církevní gymnázium Plzeň - Oficiální stránka
about 2 weeks ago

Němčináři z Církevního gymnázia na návštěvě v Bavorsku
Sedmnáct žáků z tercií a kvart se v doprovodu Mgr. Veroniky Edelové a Mgr. Vladislava Janouškovce v dubnu vypravilo na týdenní výměnný pobyt do Bavorska. Naši terciáni a kvartáni, kteří se učí němčinu, bydleli v hostitelských rodinách u stejně starých žáků gymnázia v Mettenu. Celá skupina společně absolvovala výlety do Řezna, Deggendorfu, Pasova či Sankt Engelmaru. V polovině září přijedou na oplátku naši přátelé z partnerského gymnázia svatého Michaela na týden k nám do Plzně.

Find us on Facebook