Aktuality

Žákyně a žáci Gymnázia, Tachov se zúčastnili mezinárodního setkání mládeže ve Flossenbürgu, které se každoročně koná v termínu výročí osvobození koncentračního tábora americkou armádou.

 

Strávili jsme sedm dní s úžasnými lidmi z devíti zemí světa - z Běloruska, Francie, Německa, Maďarska, Itálie, Polska, Ukrajiny, Izraele a České republiky. Celý týden byl tematicky zaměřen na holocaust a témata s ním spojená.Program připravený pracovníky Gedenkstätte byl velmi pestrý. Ačkoliv byl tento meeting zaměřen na velmi citlivé a depresivní téma, dokázali si s ním bravurně poradit. O holocaustu jsme se bavili prostřednictvím workshopů a společných diskuzí výhradně v angličtině.

Stihli jsme také navštívit města, jako jsou Regensburg, Weiden, Happurg (vězni zde měli postavit tajnou podzemní továrnu na výrobu zbraní) a Hersbruck (zde byl vybudován jeden z pobočných táborů Flossenbürgu) nebo Neustadt. Do Neustadtu jsme byli pozváni místní radnicí na společnou večeři s bývalými vězni tábora Flossenbürg a jejich rodinami. Bylo to velice dojemné, protože od války již uběhla spousta let a počet pamětníků je stále menší a menší. Symbolickou pochodeň svědectví tak přebírají jejich děti, dokonce i vnoučata.

Jeden večer jsme příjemně strávili hraním bowlingu, další zase hraním společenských her v  Jugendherberge Trausnitz, kde jsme byli ubytováni na malebném hradu. Celý týden jsme měli krásné počasí, za  které jsme byli vděční, když jsme poslouchali vyprávění o tom, v jakém chladu a jak oblečeni zdejší vězni museli pracovat. Měli jsme také možnost prohlédnout si celou expozici Gedekstätte Flossenbürg nebo navštívit místní lom, který dodával materiál k budování nacistického Německa a ve kterém pracovali vězni v neuvěřitelných podmínkách.

V sobotu jsme poslouchali příběh přeživšího z koncentračního tábora z Flossenbürgu, pana Michala Salomonovice. Celý svůj čas věnuje mladým lidem. Snaží se jim vštípit, jak důležitá je tolerance ke všem ostatním a co se může stát, když lidé podlehnou svodům jakékoliv ideologie.

Vrcholem celého setkání byl pro nás „DEN D“, a to neděle, kdy se konala oficiální slavnost k 73. výročí osvobození koncentračního tábora ve Flossenbürgu. Měli jsme čest hrdě nést český a slovenský věnec k památníku československých obětí v tomto táboře. Ještě předtím nás a všechny pozvané pozdravili představitelé a zástupci Bavorského státu a  Stiftung  Baayerische Gedenkstätte. Celý akt jsme zakončili zazpíváním české a slovenské hymny s paní Lydií Holinkovou, konzulkou Generálního konzulátu České republiky v Mnichově.

Mnohokrát děkujeme všem, díky kterým jsme mohli zažít úžasný týden s úžasnými lidmi. Všichni jsme si našli nové přátele a prožili s nimi nezapomenutelné chvíle.

Filip Lukeš, žák 4. ročníku Gymnázia, Tachov

 

Na základě vyhlášených kritérií uveřejňujeme seznam registračních čísel přijatých uchazečů o studium na Gymnáziu, Tachov pro školní rok 2018/2019:

PŘIJATI:

34, 15, 27, 14, 18, 35, 39, 33, 22, 2, 10, 12, 26, 16, 32, 13, 11, 40, 20, 25, 4, 9, 41, 38, 36, 1, 6, 28, 30, 7.

Zápisový lístek a volbu volitelných předmětů odevzdejte nejpozději 17. května 2018 ředitelce Gymnázia, Tachov.

 

Všem přijatým blahopřejeme ke zvládnutí prvního velkého životního kroku!

Vedení školy

 

 

 

Milí uchazeči,

 

v pátek 13. dubna se konají vaše přijímací zkoušky. Přijďte k budově Gymnázia, Tachov v 8.00 hod. Na nástěnce budou vyvěšeny seznamy s vašimi jmény a přidělenými učebnami. Ve vestibulu si vás převezmou naši učitelé a odvedou vás do tříd. Písemná zkouška z matematiky začne v 8.30 hod., ukončení zkoušky z českého jazyka předpokládáme v 11.50 hod.

 

Nezapomeňte doma: pozvánku ke zkouškám, psací a rýsovací potřeby, svačinu a pití. Přezůvky mít nemusíte.

 

Všem přejeme šťastný pátek třináctého :-) !

V minulých dnech proběhlo krajské kolo geologické olympiády, jehož první příčky bravurně obsadili studenti našeho gymnázia.

Kategorie vyššího gymnázia:

1. místo Veronika Voltrová (4.B)

2. místo Tereza Hladíková (5. r.)

4. místo Přemysl Michalička (3. r.)

 

Ani naši nejmladší se mezi 24 účastníky nižší kategorie neztratili:

6. místo Václav Kouřil (2. r.)

11. místo Jiří Novotný (1. r.)

 

Všem zúčastněným blahopřejeme k úspěchu a Veronice budeme držet palce, protože ji čeká celorepublikové kolo v Brně.

V minulém týdnu se uskutečnilo krajské kolo olympiády v anglickém jazyce. Naše gymnázium měla možnost reprezentovat Šárka Turnerová z 5. ročníku. Mezi silnou konkurencí dokázala obsadit 4. místo.

Blahopřejeme k velmi pěknému výsledku a děkujeme za reprezentaci školy.

 

V okresním kole olympiády v anglickém jazyce zabodovala především Šárka Turnerová z 5. r., která svými jazykovými schopnostmi přesvědčila odbornou porotu o udělení 1. místa. Šárka nás tedy dnes reprezentuje také v kole krajském.

V kategorii mladších studentů byla do okresního kola nominována Rosalie Anna Fiume ze 2. r. - ta obsadila 2. místo.

 

Oběma studentkám blahopřejeme a Šárce přejeme úspěch na kraji.

V nedávné době proběhla soutěž v olympijském víceboji. Ve svých kategoriích obsadili následující místa tito úspěšní reprezentanti:

Kateřina Košťálová (1. r.) - 2. místo.

Jaroslav Šroub (1. r.) - 1. místo.

Martin Všetička (1. r.) - 2. místo.

 

Blahopřejeme ke skvělým výkonům a držíme všem třem palce do krajského kola, kterého mají možnost se zúčastnit.

 

Prolezli jsme Terezín od sklepa až po půdu

 

Navzdory mrazivému únorovému počasí zorganizovaly vyučující dějepisu a němčiny exkurzi pro studenty naší školy. Společně jsme se vypravili do nejdokonalejší pevnosti své doby a pozdějšího koncentračního tábora/židovského ghetta – do Terezína.

 

Po dlouhé a vyčerpávající cestě autobusem jsme dorazili k Velké pevnosti. Po výstupu z vyhřátého autobusu nás jako pěst udeřil silný mráz. Ale ani teploty hluboko pod nulou nás neodradily od procházky útrobami pevnosti. Náš průvodce nás zavedl na místa, kam se běžně turisté nepodívají, během několika zastávek o Terezíně a jeho historii poutavě hovořil. Zhlédli jsme podzemní chodby, obranný systém i výstavu o historii pevnosti v době pruských válek… Byl to však jen zlomek připraveného programu.

 

Po náročném dopoledni jsme se museli posílit (a zahřát) v místní pizzerii. S plnými břichy jsme ve sklepě jednoho z domů trávili oběd při poutavé přednášce o židovské kultuře a o historii Terezína jakožto židovského ghetta v době 2. světové války. Poté jsme vystoupili na půdu jednoho z terezínských domů, kde jsme si mohli na zdech přečíst zprávy, jež zde před téměř 80 lety zanechali obyvatelé ghetta. Náš průvodce Terezínem, pan Lukáš Lev, se intenzivně věnuje výzkumu těchto zpráv z minulosti a pátrá po osudu těch, jejichž ruka je na zdi zanechala. Zatím se mu podařilo identifikovat čtyři z nich. Ani jeden válku nepřežil.

 

Trochu mrazivý dotek historie pak vystřídá opravdový mráz venku. Pan průvodce nás provedl náměstím i ulicemi Terezína a ukázal nám další zajímavosti ve městě, na kterém se dějiny (a nejen ty válečné) zvláštním způsobem podepsaly tak, že dodnes působí ponuře, cize a jaksi zvláštně.

 

Terezín jsme opouštěli nabiti spoustou zážitků a obohaceni o nové informace. Doufáme, že se v blízké budoucnosti vypravíme na stejně zajímavý výlet.

 

 

 

Štěpán Pelcl, 4. A

 

Vážení rodiče a klienti stravovacího pavilonu,

 

jídelna bude v nouzovém provozu poskytovat obědy až do velikonočních prázdnin. Nebude možný výběr ze dvou jídel.

 

Zároveň oznamujeme, že nebudeme vařit dne 29. a 30. března 2018, kdy mají žáci volno.

 

M. Halíková